Iemand die DIP denkt, Denkt In Problemen en blijft in het verleden hangen. En dat kost energie, heel veel energie..
Een ‘ja maar’ ligt altijd op de loer, er zijn overal obstakels en uiteraard vele beren op de weg.
Interessant: DIP-denkers denken een realistische kijk op de dingen te hebben maar meestal is dat helemaal niet het geval.
En onder dat realisme zit vaak een overtuiging verscholen die meestal heel diepgeworteld zit. Het weerhoudt de DIP-denker ervan om in actie te komen waardoor hij blijft hangen in het probleem.
De DIM-denker Denkt In Mogelijkheden en kijkt naar de toekomst.
De DIM-denker ís niet het probleem maar hééft een probleem welke gewoon opgelost kan worden. En daarvoor zijn meerdere mogelijkheden weet de DIM-denker. Tot een oplossing komen is een interessante uitdaging waarvoor gebruik wordt gemaakt van het creatieve vermogen. De DIM-denker onderzoekt meerder mogelijkheden om het probleem op te lossen, en vertrouwt er op dat er heus een oplossing voor het probleem zal zijn. Daarmee is de DIM-denker juist een realist.
Mensen hebben een denkvoorkeur. De een is meer een DIP-denker terwijl de ander meer een DIM-denker is. Wist je dat je als DIP-denker je brein kan helpen om meer DIM te denken? Hier kan je je brein in trainen zodat het in de toekomst automatisch op een DIM-manier problemen benadert.
Ons brein is een grote spier die je net als je arm- of je buikspieren kunt trainen. Door het brein te blijven trainen worden er nieuwe wegen en verbindingen aangemaakt in de hersenen. En dat trainen doe je onder meer door het opdoen van ervaringen.
Loopt je kind ergens tegenaan? Heeft het een probleem? Hebben jullie als gezin een probleem? Help je kind dan door de juiste, oplossingsgerichte vragen te stellen.
Stel je probleemgerichte vragen, dan blijf je in het probleem hangen. Het kan ook weerstand geven bij het kind. Probleemgerichte vragen zijn bijvoorbeeld:
In plaats van deze vragen te stellen kan je er ook voor kiezen om oplossingsgerichte vragen stellen. Dat geeft een heel andere energie en het gesprek verloopt veel positiever. Stel vragen als:
Je kan jezelf en je kind aanleren om meer in mogelijkheden te denken. Hiermee vergroot je het zelfoplossend vermogen. En hoe vaker je dat doet (en hoe meer je het brein hierin dus traint), hoe makkelijker het wordt.
Doe af en toe een check bij jezelf en bij je gezin. Hoe gaan jullie om met problemen? Domineert DIP het gezin? Probeer dan weer wat meer op een DIM-manier te kijken.
Is DIP-denken altijd verkeerd? Nee hoor, soms kan het goed zijn om iets even goed belicht te hebben. Maar het is de kunst om er vervolgens niet in te blijven hangen. Dus zet die DIM-knop daarna gewoon weer aan!
Meer weten hier het brein en over hoe je negatief denken kan omzetten naar positief denken? Bekijk dan hier een artikel op GGZnieuws.nl.