Kind-kookt-zelfvertrouwen
7 tips die helpen je kind meer zelfvertrouwen te geven.
October 5, 2023
Prestatiedruk onder jongeren neemt toe. Wat kan je eraan doen?
November 28, 2023

Stel de juiste vragen aan je kind om van DIP naar DIM te komen.

  

De DIP-denker

Iemand die DIP denkt, Denkt In Problemen en blijft in het verleden hangen. En dat kost energie, heel veel energie..

Een ‘ja maar’ ligt altijd op de loer, er zijn overal obstakels en uiteraard vele beren op de weg.   

Interessant: DIP-denkers denken een realistische kijk op de dingen te hebben maar meestal is dat helemaal niet het geval.

En onder dat realisme zit vaak een overtuiging verscholen die meestal heel diepgeworteld zit. Het weerhoudt de DIP-denker ervan om in actie te komen waardoor hij blijft hangen in het probleem.

De DIM-denker

De DIM-denker Denkt In Mogelijkheden en kijkt naar de toekomst.

De DIM-denker ís niet het probleem maar hééft een probleem welke gewoon opgelost kan worden. En daarvoor zijn meerdere mogelijkheden weet de DIM-denker. Tot een oplossing komen is een interessante uitdaging waarvoor gebruik wordt gemaakt van het creatieve vermogen. De DIM-denker onderzoekt meerder mogelijkheden om het probleem op te lossen, en vertrouwt er op dat er heus een oplossing voor het probleem zal zijn. Daarmee is de DIM-denker juist een realist.   

Ons brein

Mensen hebben een denkvoorkeur. De een is meer een DIP-denker terwijl de ander meer een DIM-denker is. Wist je dat je als DIP-denker je brein kan helpen om meer DIM te denken? Hier kan je je brein in trainen zodat het in de toekomst automatisch op een DIM-manier problemen benadert.

Ons brein is een grote spier die je net als je arm- of je buikspieren kunt trainen. Door het brein te blijven trainen worden er nieuwe wegen en verbindingen aangemaakt in de hersenen. En dat trainen doe je onder meer op door het opdoen van ervaringen.

Vergroot het zelfoplossend vermogen van je kind

Loopt je kind ergens tegenaan? Heeft het een probleem? Hebben jullie als gezin een probleem? Help je kind dan door de juiste, oplossingsgerichte vragen te stellen.

Stel je probleemgerichte vragen, dan blijf je in het probleem hangen. Het kan ook weerstand geven bij het kind. Probleemgerichte vragen zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe erg is het?
 • Wat ging er mis?
 • Hoe is het precies gekomen?
 • Hoeveel last heb je ervan?
 • Waarom is het niet gelukt?

In plaats van deze vragen te stellen kan je er ook voor kiezen om oplossingsgerichte vragen stellen. Dat geeft een heel andere energie en het gesprek verloopt veel positiever. Stel vragen als:

 • Wat zou je anders kunnen doen?
 • Hoe zou je het graag anders willen?
 • Wat heb je zelf allemaal al geprobeerd er aan te doen en wat hielp?
 • Wat kan een oplossing zijn? En wat nog meer?
 • Wanneer had je er geen last van? Wat was er toen anders?
 • Hoe heb je het toen opgelost?
 • Wat werkt wel?
 • Wat gaat er al goed?

Je kan jezelf en je kind aanleren om meer in mogelijkheden te denken. Hiermee vergroot je het zelfoplossend vermogen. En hoe vaker je dat doet (en hoe meer je het brein hierin dus traint), hoe makkelijker het wordt.

Doe af en toe een check bij jezelf en bij je gezin. Hoe gaan jullie om met problemen? Domineert DIP het gezin? Probeer dan weer wat meer op een DIM-manier te kijken.

Is DIP-denken altijd verkeerd? Nee hoor, soms kan het goed zijn om iets even goed belicht te hebben. Maar het is de kunst om er vervolgens niet in te blijven hangen. Dus zet die DIM-knop daarna gewoon weer aan!

Meer weten hier het brein en over hoe je negatief denken kan omzetten naar positief denken? Bekijk dan hier een artikel op GGZnieuws.nl.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *