In mijn praktijk zie ik veel aanmeldingen binnenkomen van kinderen en jongeren met een hulpvraag over zelfvertrouwen. En wat is zelfvertrouwen dan? Zelfvertrouwen is een houding ten opzichte van de vaardigheden en de capaciteiten die je hebt. Het betekent dat je jezelf accepteert en vertrouwt en dat je een gevoel hebt van controle over je eigen leven. Je kent je krachten maar ook je zwaktes en je hebt een positieve kijk op jezelf. Je hebt realistische verwachtingen en stelt realistische doelen. Bovendien ben je niet bang om andere mensen te vertellen wat jij graag wil of vindt en je kan omgaan met kritiek.
Tja, zelfvertrouwen.. het liefst blaken wij allemaal van zelfvertrouwen op alle denkbare gebieden! Maar dat is een beetje onrealistisch, toch? Graag deel ik hierbij zeven tips die ouders en verzorgers in ieder geval kunnen helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen van hun kinderen.
Jij bent te allen tijde een voorbeeld voor je kind, dus ook als je bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen aangaat. Ga deze uitdagingen goed voorbereid en met zelfvertrouwen tegemoet. Ben je toch onzeker? Probeer dan toch dat zelfvertrouwen te tonen op die momenten dat het haalbaar is.
Help je kind tegelijkertijd ook inzien dat iedereen fouten maakt, niemand is perfect! Maak lekker fouten in het bijzijn van je kind, en laat dan zien dat je kan leren van fouten en blijf er vooral niet in hangen.
Oké, dus nu weet je kind dat jij ook niet perfect bent? Mooi zo! Help kinderen nu in te zien dat anderen ook niet altijd perfect zijn, al lijkt dat soms misschien wel zo op tv, in een tijdschrift of natuurlijk op social media. Perfect bestaat niet en het nastreven hiervan is dus een onhaalbaar doel!
Het is heel veilig om te blijven doen wat je al goed kan. Maar juist nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe vaardigheden leren, zorgt ervoor dat een kind zich bekwaam voelt om te kunnen gaan met alles wat nog op zijn pad komt.
Sommige ouders hebben er veel moeite mee wanneer ze hun kind fouten zien maken of ergens in zien mislukken. Ze behoeden hun kind hier het liefst zo veel mogelijk voor. Heel jammer want fouten maken is juist heel leerzaam voor kinderen. Trial and error is juist hoe kinderen leren. Het brengt zelfstandigheid en dat is juist weer zo belangrijk voor dat zelfvertrouwen. Dus laat je kind lekker zelf ontdekken, en begeleid uiteraard wanneer nodig.
Voor zelfvertrouwen is het niet belangrijk om overal goed (of de beste) in te zijn, of om in zoveel mogelijk dingen te slagen. Zelfvertrouwen gaat er juist om door te blijven gaan, ook al ben je niet de beste of gaat het even niet goed. Geef je kind een compliment en focus op de inzet en leer je kind ook zichzelf complimenten te geven op de eigen inzet.
Betrek je kind bij dagelijkse taken in de verzorging of in het huishouden. Zelf aankleden, speelgoed opbergen, eigen bed opmaken, boodschappen doen of de tafel dekken. Denk bij oudere kinderen aan koken, een schilderijtje ophangen of oppassen op een broertje of zusje. Het maakt niet uit! Deelnemen aan het huishouden vinden kinderen niet altijd even leuk maar hierdoor voelen zij zich juist enorm gewaardeerd.
Dus laat je kind zoveel mogelijk doen wat het zelf aankan. Kijk hierbij goed naar het ontwikkelingsniveau van het kind. Wat kan je kind op dit moment aan? Te lage eisen of verwachtingen kunnen het kind het gevoel geven dat de ouders nog niet al te veel vertrouwen hebben in het kind. Te hoge eisen of verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat het kind iets niet aankan waardoor hij/zij het gevoel heeft te mislukken en onzeker wordt. Maar wees niet bang om je kind een beetje uit te dagen of te stimuleren. Vaak denken kinderen ergens nog niet klaar voor te zijn, wat in de praktijk wel zo blijkt te zijn. En als iets dan toch lukt dan geeft dat weer een enorme boost en zelfvertrouwen!
Vind je het leuk om nog meer te weten te komen over zelfvertrouwen bij kinderen? Bekijk dan hier een interessante filmpje van ClickView waarin wordt uitgelegd hoe je het brein kan trainen om meer zelfvertrouwen te krijgen.